Asiakasryhmiä on hiihtolomien loputtua harvemmin, joten meille jää nyt aikaa hieman itsekin opiskella lajeja, joita yrityksellä on tarjolla. Niinpä kokoonnuimme -kaikki neljä- eilen puolenpäivän aikoihin järven jäälle ja me harjoittelijat pääsimme tutustumaan hiihtoleijojen lennättämisen maailmaan. Leijoja käytetään leijahiihtoon, mutta tällä kertaa harjoittelimme vain leijojen käsittelyä. Sitäpaitsi en edes omista suksia tai lautaa, joten en valitettavasti taida päästä kokemaan lajin koko hienoutta.

Pilvinen päivä. Kuvassa etualalla yksi harjoittelijoista lennättää punaista harjoitteluleijaa, pinta-alaa muistaakseni noin 3 neliömetriä. Taka-alalla opetellaan isomman leijan, 5 neliötä, lennätystä. Suurin leija on 9 neliön kokoinen.

Itse lennätin vain kahta pienempää, sillä jo viiden neliön leija raahasi minua vähän väliä tuulen mukana. Se tietysti on koko homman idea, mutta näin leijankäsittelyharjoituksissa ei olisi ollut järkeä minun lennellä jatkuvasti hankeen, sillä sitä olisin isolla leijalla tehnyt. Pienten ihmisten perheessä opin jo varhain että "pieni on kaunista", mutta tässä tapauksessa pieni olisi ollut myös äkkiä ja jatkuvasti ilmassa.

Tästä kuvasta ehkä paremmin hahmottuu, miten näitä leijoja lennätetään. Leijaa ohjataan ohjauspuomilla (kuvassa käsi peittää sen melkein kokonaan, mutta se on suora tanko, johon leijan narut on kiinnitetty). Ohjausliike on samanlainen kuin polkupyörän tangon ohjauksessa. Jos leija kaartaa esimerkiksi vasemmalle, sen liikerata suoristetaan kääntämällä puomi oikealle (puomin vasen puoli eteen) ja toisinpäin. (Ja nyt toivon, että osasin selittää tämän oikeinpäin, sillä opimme asian enemmän tekemällä kuin teoriassa.) Muutamia muitakin juttuja ohjaamiseen, leijan nostamiseen ja laskemiseen kuuluu, mutta on ehkä parasta etten niitä ala selittämään. Parituntisen perusteella en voi sanoa olevani ammattilainen ja saattaisin selittää jotain aivan väärin.

Isommissa leijoissa käytetään valjaita, johon leija kiinnitetään, joten käsillä ei tarvitse tehdä muuta kuin ohjata. Siinäkin oli kyllä hommaa mutta loppuajasta osasinkin ohjata leijaa kaatuessanikin :)

Todella hauskaa ja riittävän haastavaa. Jos olette joskus kuulleet flow-ilmiöstä, niin tämä tarjosi juuri sitä.